Home Articole Cui ii este teama de solutiile lui Putin?

Cui ii este teama de solutiile lui Putin?

419
0
putin

Presedintele Putin este intotdeauna stapin pe situatie. Este adevarat ca de cele mai multe ori manipuleaza realitatea pentru a se potrivi imaginii de Cel-care-Are-Intotdeauna-Solutii. Criza Coronavirus nu face exceptie, inca de la inceputul acesteia Putin, si intreg aparatul de propaganda, prezentind evolutia acesteia in deplina ignorare a realitatii, a cifrelor si evidentelor. De la subestimarea cazurilor de imbolnavire la ascunderea adevarului cu privire la cauza mortii unor pacienti, orice tactica menita sa ascunda adevarul a fost binevenita. Ajutat de mass-media de stat, total aservita sistemului si lipsita de orice independenta editoriala, presedintele Putin prezinta populatiei ruse propriul adevar asupra crizei, asa cum de altfel o face de zeci de ani. Propaganda virulenta pe tema Coronavirus indreptata impotriva Vestului, demascata de surse atit din UE cit si SUA, are ca tinta, in egala masura, si populatia rusa, care trebuie sa aiba o imagine cit mai neatragatoare a Vestului si pe cea de salvator, erou benevolent si charismatic, a liderului sau.

Pentru a isi pastra imaginea de tatuca binevoitor, Putin a anuntat acum doua zile o serie de masuri menite sa minimizeze impactul economic al crizei COVID-19, puternic populiste: marirea alocatiei pentru copii sub 3 ani, concediu general intre 28 martie – 2 aprilie platit integral, aminarea cu 6 luni a taxelor pentru sectorul de business, plata salariului minim pina la sfirsitul anului pentru cei care intra in somaj ca urmare a contractiei economice, plata pensiilor in avans. Toate acestea dupa ce pe 16 martie primul Ministru Misustin a anuntat crearea unui fond de 4 miliarde USD pentru a ajuta economia afectata de scaderea pretului petrolului. Pentru ca, foarte important, criza COVID19 se suprapune cu o scadere drastica a pretului petrolului, ceea ce afecteaza direct si substantial bugetul Federatiei Ruse.

De unde, deci, bani pentru toate masurile populiste anuntate acum doua zile? Putin, sa nu uitam, are mereu solutii: de la populatie! Se vor impozita dobinzile pe depozitele care depasesc echivalentul a 12.900 USD, adica, in opinia presedintelui,  “doar 1% din cei care au impozite vor fi afectati”. In realitate 55,3% din depozitele din bancile din Rusia depasesc acest plafon. Se vor impozita si dividendele provenite din conturi deschise in alte tari.

In curind Putin va trebui sa gestioneze nu doar criza COVID 19, dar si o economie aflata in declin pe fondul scaderii pretului petrolului si o populatie din ce in ce mai vocala, in ciuda eforturilor de a limita accesul la informatie si dretul la libera exprimare. Dar, sa nu uitam, Putin are intotdeauna solutii. De la inchisoare pentru nesupusi la anexarea Crimeei. Mie imi este teama de solutiile lui Putin. 

  

putin

 

Leave a Reply