Home Articole De la Tripoli la Baku cu oprire in Stepanakert (o privire geopolitica...

De la Tripoli la Baku cu oprire in Stepanakert (o privire geopolitica asupra conflictului din Nagorno Karabach)

229
0

Cum s-a ajuns la actualele violente din Nagorno – Karabach

Politica teritoriala si etnica a lui Stalin din anii ’30 a creat o republica autonoma cu populatie majoritar armeana pe teritoriul Republicii Sovietice Azerbaijan. La destramarea URSS Armenia a revendicat acest teritoriu, iar populatia armeana de aici a cerut secesiunea de Azerbaijan. A inceput astfel razboiul din Nagorno-Karabach si, dupa incetarea focului, un conflict inca nerezolvat trei decade mai tirziu.

Actuala reincepere a violentelor nu este o surpriza, reizbucnirea conflictului a fost intotdeauna nu doar o posibilitate ci si o actiune anticipata. Nici nu avea cum sa fie altfel, intrucit:

  1. Grupul de la Minsk, in cadrul caruia se desfasoara negocierile intre Armenia si Azerbaijan, a mers in aceste trei decenii pe solutia “pacii negative” – fiind preocupati de continerea si nu de rezolvarea conflictului. Obiectivele au fost mereu negative – sa nu reizbucneasca razboiul, sa nu fie pierderi de vieti omenesti. Nici unul dintre co-presedintii Grupului (SUA, Rusia si Franta) nu a impins spre o “pace pozitiva” – construirea unei solutii permanente a conflictului, care sa implice pregatirea populatiei atit azere cit si armene pentru pace si o deschidere spre compromis.
  2. Presiunile politice interne atit in Armenia cit si, mai ales, in Azerbaijan au crescut ca urmare a crizei economice actuale. Azerbaijan se confrunta cu o criza economica datorata scaderii pretului la petrol, de care economia azera, bazata exclusiv pe exportul de hidrocarburi, este dependenta. Presedintele Alyiev are nevoie sa isi mentina imaginea si autoritatea prin actiuni salutate de public – si Nagorno Karabach ramine prioritar pentru populatia azera (ca, de altfel, si pentru cea armeana, aitudini alimentate generos de oamenii politici de-a lungul celor 30 de ani de conflict).
  3. Si in Caucazul de Sud, ca de altfel la nivel mondial, izolarea Statelor Unite si dezangajarea sa strategica au creat un vid si au afectat echilibrul geopolitic, oricum fragil. Statele Unite au avut o relatie privilegiata cu Azerbaijan si, astfel, o oarecare influenta asupra acestuia, fiind si co-presedinte al Grupului de la Minsk.   

De ce este diferit acest episod violent de cele anterioare

Conflicte armate, de mica anvergura, au avut loc in mod regulat de-a lungul celor 243 de km de granita intre Azerbaijan si Republica Artsakh (republica auto-proclamata care include si Nagorno Karabach) in ultimele trei decenii. Acesta, insa, este diferit atit prin intensitatea luptelor (care au clamat deja peste 240 de victime), cit, mai ales, prin implicarea directa a unui actor extern – in acest caz, Turcia. Desi Turcia a sustinut intotdeaunna Azerbaijanul, cu care imparte originea turcica, nu s-a implicat niciodata direct in conflictul din Nagorno Karabach. De aceasta data Erdogan o face, nu doar prin declaratii de sustinere fara echivoc, ci si prin aducerea de luptatori din Siria de partea Azerbaijanului. O astfel de implicare directa este fara precedent si alimenteaza conflictul.  

Care este miza pe termen scurt?

Azerbaijanul urmareste schimbarea situatiei pe teren, pentru a putea reintra in negocieri de pe aceasta noua pozitie. Este tactica “salamului”, cind o tara cucereste un teritoriu bucata cu bucata, consfintindu-si de fiecare data noua pozitie printr-o reintrare oficiala in negocieri cu un status-quo astfel modificat. Data fiind geografia Nagorno Karabach cucerirea sa totala, dintr-o bucata, ar implica un efort militar, inclusiv cu costuri umane ridicate, pe care Azerbaijanul nu si-l poate permite.  

Implicatii geopolitice

In afara Turciei mai exista un actor extern foarte vizibil in acest conflict – Rusia. Avind relatii bune cu ambele parti in conflict, desi o relatie privilegiata cu Armenia, Rusia a jucat pina acum un rol de echilibrare a relatiilor. O  implicare a sa directa, militara, in favoarea Armeniei este, insa, greu de crezut, Daca acest lucru, totusi, s-ar intimpla, am asista la un razboi intre Turcia si Rusia, prin intermediari, razboi pe care nimeni nu si-l doreste.

Dar cea mai importanta implicatie geopolitica este extinderea strategica a regiunii Marii Negre – de la Marea Caspica pina la Mediterana de Est. Nu mai putem vorbi de securitatea regiunii fara a ne referi la intreg acest areal si nu mai putem vorbi izolat despre conflictele din Siria, Libia si Nagorno Karabach. Actorii implicati (Rusia, Turcia, UE si, cind vor reveni, SUA) sint aceiasi, amenintarile sunt aceleasi si vulnerabilitatile asemanatoare. Atit NATO cit si UE vor trebui sa imbratiseze acest concept si sa isi adaptaeze strategiile si politicile in consecinta.

Leave a Reply