Home Articole Despre viitorul UE, cu calm

Despre viitorul UE, cu calm

363
0

Uniunea Europeana travereseaza, ca si restul lumii, o criza fara precedent, ale carei efecte inca nu le intelegem pe deplin. Ca in toate crizele anterioare pe care UE le-a avut de traversat, si in ultima vreme nu au fost putine, multi se grabesc sa ii cinte prohodul. Cel putin din 2008 incoace voci euro-sceptice se aduna sa anunte sfirsitul contructului european, criticind lipsa sau, dupa caz si indrazneala, incetineala reactiilor si desfiintind, cu fiecare ocazie, ideea de solidaritate europeana.

In crize ca si in afara lor au fost momente tensionate si au fost voci oficiale care au creat sau adincit aceste tensiuni. Au fost reactii care au deranjat unele state membre si au fost declaratii mioape si egoiste. Cu toate acestea Uniunea a reusit de fiecare data sa aplaneze eventualele conflicte si sa iasa, nesfisiata, din criza. Vocilor din interior li s-au adaugat de fiecare data voci din exterior, dinspre est, care si ele aratau slabiciunile Uniunii si ii prevedeau un viitor scurt. De fiecare data nu a fost asa.

Dupa cum recunoaste presedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, intr-o scrisoare de scuze publicata in La Repubblica, unele din primele reactii la criza au fost egoiste si arogante. Dar s-au gasit suficiente resurse de europenism ca aceste reactii sa fie depasite si solidaritatea europeana, imperfecta asa cum este, sa razbata. Comisia Europeana si Parlamentul European mobilizeaza toate resursele bugetare existente pentru lupta cu COVID-19, incepind cu sume disponibilizate si pina la punerea la dispozitia medicilor si a pacientilor COVID a cladirii PE. Masurile bugetare luate pina acum si alte masuri ce sunt in pregatire, sunt gindite si implementate ca un raspuns coeziv la nivel european. (o lista completa a masurilor luate la nivel european gasiti aici https://truestoryproject.ro/coronavirus-ce-decizii-cruciale-au-fost-luate-pana-acum/ .  Ca toate acestea sunt acoperite de stirile despre transporturile din Rusia si China este o mare slabiciune a Uniunii, slabiciune pe care, insa, UE si-o recunoaste si pentru care cauta solutii.

Multi dintre noi, mai ales in tarile mai nou membre, ne dorim mai multa Europa si deplingem lipsa de vointa politica in a o pune in aplicare printr-o schimbare majora a constructului european. Dar ce se intimpla in aceste zile ESTE mai multa Europa: se fac transporturi de echipamente medicale intre tarile membre, se primesc bolnavi de COVID-19 dintr-o tara in alta, se cauta solutii pentru transportul marfurilor, se scot EURO din toate sertarele bugetului UE. Ca toate acestea sunt acoperite de stirile despre ceea ce nu se face, ca si de cele despre transporturile din Rusia si China, este o mare slabiciune a Uniunii, slabiciune pe care, insa, de citiva ani incoace UE si-o recunoaste si pentru care cauta solutii.

Se vorbeste despre oportunitatea pe care criza o ofera pentru a scutura Uniunea si a o transforma intr-un organism mai coerent, coeziv si, implicit, mai decis. Despre momentul propice luarii taurului de coarne. UE nu este construita ca organism de interventie rapida in cazul dezastrelor si nu stie, inca, sa ia taurul de coarne fara a fi doborita. Dar stie si poate face pasi marunti si fermi: pentru impingerea celui mai mic numitor comun cit se poate de sus, decizie cu decizie, pentru comunicarea mai curajoasa a masurilor europene, pentru trimbitarea (da, trimbitarea, pentru ca adevarul merita trimbitat, macar pentru a contracara trimbitele dezinformarii) gesturilor de solidaritate intre tarile membre, pentru contracararea propagandei ruse si chineze, pentru contracararea mesajelor nationaliste si iliberale.

UE va depasi si aceasta criza. Vor fi momente stingace, asa cum sint in toata lumea, vor fi decizii luate dupa multe negocieri si vor fi voci care vor cinta, din nou, prohodul. Vor mai fi si multe lectii pe care le vom fi invatat si pe baza carora sa reflectam. Uniunea Europeana nu este un organism perfect, mai ales pentru ca deciziile se iau la cel mai mic numitor comun. Dar, mai ales in timpuri de criza, si acesta este mai mare decit aritmetica fiecarei tari membre in parte.   

Leave a Reply