Home Articole Epoca de AUR

Epoca de AUR

73
0

Sa te regasesti in mesajul si discursul unui lider politic este un sentiment linistitor, generator de confort si siguranta.  Si de ce au oamenii mai mare nevoie acum, in vremuri de rastriste, speriati fiind de boala (COVID19) si saracie (criza economica pe care pandemia o genereaza), decit de siguranta si confortul (sau iluzia lor) pe care o autoritate, divina, afectiva sau politica, le ofera? Cum divinitatea si afectul nu sunt in controlul nostru, ne ramine politica. Atunci cind sistemul politic nu ofera aceasta siguranta atunci, logic, o va oferi anti-sistemul, pentru ca este cel mai usor sa vedem lucrurile in alb si negru. 465.000 de romani se simt in siguranta, sau MAI in siguranta, reprezentati de anti-sistem. Nu este nimic ilogic sau in afara firii in aceasta alegere.

Mai mult, nu este nimic surprinzator. Suntem ipocriti sa fim socati de aparitia si succesul AUR, toate elementele au fost vizibile in ultimii ani. Am stiut bine ca exista o minoritate a romanilor care rezoneaza la mesajele extremiste, care a sustinut Partidul Romania Mare, partidele meteorice ale lui Marian Munteanu si Dan Diaconescu, miscarile pro-familie, anti-vaccin, anti-masca, QAnon. Am stiut bine ca aceasta minoritate nu a disparut, ii vedeam in piete la proteste, pe social media, la televizor, in cercul de prieteni, in familie. Daca AUR are acum 9% este vina noastra mai mult decit este meritul lor, pentru ca am facut 3 mari greseli:

  1. In primul rind am ales sa ii ignoram pe cei cu vederi si afinitati extremiste. I-am catalogat drept exaltati, inculti, psihotici, am ales sa le dam “unfriend” (unora chiar in viata reala), sa ii privim ca pe niste ciudati si sa uitam de ei. Din cind in cind ii mai injuram, dar chiar si asta mai mult ca sa ne eliberam noi tensiunea decit ca metoda de comunicare. Cumva am crezut ca daca ii ignoram vor disparea (in mod infantil, ce nu vedem nu exista, ce ignoram dispare) si ca simplele noastre convingeri, evident corecte, vor invinge convingerilor lor, evident gresite. Ca am facut asta noi, cei care chitibusam politic pe social media este cum este, mai grav este ca au facut aceeasi greseala si cei care au putere de decizie si responsabilitate politica. Sa intelegem, deci, ca extremismul nu se combate prin ignorare, ci prin luarea in seama a cauzelor – neincrederea in autoritatile guvernamentale, frica si nesiguranta, dezinformarea (sau, mai degraba, lipsa unei informari corecte si coerente) – si prin intelegerea acestora.
  2. Ne-am uitat insistent si miop doar in propria noastra ograda. Desi afinitatile nationaliste si extremiste sunt un fenomen trans-atlantic, nu am facut legatura intre extremistii lor si extremistii nostri, nu am reusit sa vedem trendul si sa intelegem fenomenul. Desi de sorginte autohtona si in culori tricolore, extremismul romanesc nu este izolat si nici diferit de cel din Polonia, Ungaria, Germania sau SUA. Cauzele sunt aceleasi – nesiguranta, teama, neincrederea in autoritati – si mecanismele de crestere sunt aceleasi – lideri care joaca rolul de protectori si salvatori (asa cum explica Daniel Andronache in Statul – maternitate și paternitate socială – True Story Project : True Story Project). Desi am privit cu teama la extremismul European si cel American, l-am luat in bascalie pe cel autohton, ignorind astfel atit istoria cit si realitatea. Acum am inteles ca nu suntem izolati, nici noi nici extremistii nostri.
  3. Ne-am uitat doar spre Est. Atunci cind ne-am dat seama ca exista factori alogeni care alimenteaza extremismul romanesc ne-am uitat doar spre Rusia si am vazut doar influentele ce veneau de acolo: Dughin (atit ideologia cit si persoana), Biserica Ortodoxa Rusa, Sputnik si Russia Today, sprijinul pentru cauzele “traditionaliste”. Adevarul este ca in ultimii 4 ani mai ales, dar si mai inainte, extremismul european si, in acelasi mod, cel romanesc a fost si este in continuare alimentat din plin nu doar din Rusia, ci si din SUA. Extremismul religios american sprijina, inclusiv financiar, cauzele pro-viata si pro-familie (Cum au ajuns prietenii lui Putin și fondatorul Noua Dreaptă să formeze Coaliția pentru Familie (vice.com) . Steve Bannon, ulterior cazut in dizgratie, a infiintat in Europa o organizatie, The Movement, al carei scop declarat este promovarea ideilor extremiste. QAnon a cautat si a gasit adepti si in Romania. Nu doar ideile extremiste ajung din SUA in Romania, ci si sprijin logistic si financiar pentru insamintarea si promovarea acestora.

Toate aceste greseli pot si trebuie sa fie indreptate. Este important sa intelegem ca urmeaza 4 ani dificili, nu pentru ca AUR a intrat in Parliament, ci pentru ca Trump nu a cistigat alegerile (nu spun ca ar fi fost bine sa le cistige). Eforturile de a-l readuce la Casa Alba peste 4 ani si de a promova mesajele extremiste se vor inteti, si nu doar peste ocean ci si in Europa, implicit in Romania. Se vor pompa bani, idei, tehnologii, lideri. Ca sa le putem contracara va trebui, nu doar noi, romanii, ci noi, cei din spatiul euro-atlantic care nu sintem extremisti, sa dispunem de bani, idei, tehnologii, lideri. Avem?

Leave a Reply