Home Articole Feriti-va de autocratii care fac daruri

Feriti-va de autocratii care fac daruri

196
0

Rusia si China, mai exact guvernele lor, fac daruri – masti, ventilatoare, ajutoare in lupta cu pandemia. China a donat teste COVID-19 Cambidgiei, a trimis avioane pline cu ventilatoare, masti si medici in Italia si Franta, s-a oferit sa ajute Filipine, Spania si alte tari, si a trimis medici in Iran si Irak. La rindul sau Rusia a trimis ajutoare in Italia, si, mai recent, Serbia. Marinimia celor doua guverne inunda Internetul si sursele de informare, iar imaginile cu avioane pline cu “daruri” ajung pe ecranele tuturor.

De ce o atit de ampla vizibilitate? Regulile, pentru ca sunt niste reguli impuse si de un guvern si de altul, sunt simple: in primul rind, darurile trebuie primite cu surle si trimbite, aratate la televizor si publicate in ziare. Pentru o mai buna vizibilitate, avioanele care poarta darurile trebuie intimpinate la aeroport de oficiali cit mai sus pusi. In poze ministrul de externe al Italiei, Di Maio, si prim ministra Serbiei, Brnabic, intimpinind avioanele rusesti. Poze cu echipamentele si echipele de medici chinezi trimise diverselor tari inunda Internetul.

Sunt insa doua lucruri esentiale care lipsesc din aceste imagini si din reclama care li se face: in primul rind, in paralel cu gesturile marinimoase atit Rusia cit si China duc campanii solide de dezinformare  in legatura cu sursa pandemiei si cu eforturile pe care UE le face pentru a gestiona criza in Europa. Despre neadevarurile lansate dinspre est s-a scris pe larg, inclusiv pe www.truestoryproject.ro si exista deja organisme si grupuri in Europa si SUA care documenteaza aceste campanii.

In al doilea rind, si acesta este cel mai important, de pe Internet, de la televiziuni si din presa lipsesc imagini (pentru ca ele sau nu exista sau sunt foarte putine) cu ajutoarele pe care tarile UE si organismele europene le trimit Italiei sau Spaniei. Nu exista poze cu cele un million de masti trimise de Germania Italiei, cu cele peste 100 de paturi de spital in care sunt ingrijiti in Germania pacienti din Italia si Spania si nici cu cele 50 de milioane de EURO pe care Comisia Europeana le-a pus la dispozitia Italiei pentru a gestiona situatia medicala. Pentru ca scopul este de a ajuta si nu de a flutura ajutorul, nu se cer delegatii oficiale de intimpinare, nu se fac poze, nu se filmeaza, nu se urca pe YouTube si nu se transmite masiv pe surse. Astfel incat se vorbeste foarte putin despre ce face Europa pentru Europa.  

Sub aparenta gesturilor darnice dinspre est se ascunde o diplomatie bine ticluita, de a prezenta China ca salvatoarea lumii si a sterge realitatea vinovatiei pentru raspindindirea pandemiei, si de a contrapune imaginea Rusiei puternice si benevolente celei de organism ruginit al Uniunii Europene. Aceasta diplomatie a primit chiar si nume – mask diplomacy si viruspolitik. Sigur ca imaginile pompoase nu pot ascunde adevarul, dar citi suntem cei care intelegem acest lucru? Cati suntem cei care stim ce fac Rusia si China impotriva Europei, si ce face Europa pentru Europa?

Leave a Reply