Home Articole Si totusi se misca

Si totusi se misca

242
0

Uniunea Europeana este o masinarie complicata si greoaie. Deseori criticata pentru birocratie si incetineala, precum si pentru taraganarea deciziilor, Uniunea este pusa acum in fata unui test critic: lupta cu COVID-19, atit pe frontul imediat, cel medical, cit si pe fronturile cu bataie mut mai lunga, cel economic si social. Cu un design decizional menit sa multumeasca cel putin majoritatea celor 27 de state membre, mentinind totodata autonomia acestora, deciziile la nivel unional nu se iau cu rapiditatea, nici usurinta, altor state sau chiar federatii. De multe ori este nevoie de zile sau chiar saptamini de negocieri,   si unele initiative nu ajung niciodata a fi adoptate. Cu toate acestea Uniunea a reusit sa adopte, in ultimele doua saptamini, o serie de decizii fara precedent in istoria sa, toate menite sa continue criza COVID-19 si a-i minimiza efectele. Lista acestora a aparut pe #TrueStoryProject si este redata si mai jos. Este o lista inca deschisa, mai sint inca initiative care urmeaza a fi adoptate.

Imaginea pe care UE o are in aceste zile de organism lenes care nu are raspunsuri la criza se datoreaza unei comunicari modeste, este adevarat, dar si influentei rusesti care denigreaza in mod constant, si mai ales in aceste zile, Uniunea si eforturile ei. In consonanta cu aceasta, invigorata dezinformare chineza suprapune imaginea de salvator mondial al Chinei celei de impotenta europeana promovata de Rusia. Acestor voci se adauga cea a a euro-scepticilor, care amplifica complexitatile deciziilor pina la disfunctionalitati. Sigur ca Uniunea Europeana nu este un desen perfect si este de sperat ca profunzimea crizei va readuce acest lucru in discutie. Dar daca rapiditatea deciziilor aduce cu ea un model decizional estic, ca cele rus si chinez, sunt de preferat, intotdeauna, orele de negociere si zilele de tatonari.

Masurile luate de Uniunea Europeana pentru combaterea crizei generate de #coronavirus. Detalii complete pe www.truestoryproject.ro:

  1. Crearea unui fond de 37 mld EURO, Inițiativa de Investiții, din care România primește 3,1 mld, pe locul 4 în UE. Decizia a fost adoptată pe 31 martie 2020. “The Commission has, therefore, launched a Coronavirus Response Investment Initiative (CRII) to mobilise cohesion policy to flexibly respond to the rapidly emerging needs in the most exposed sectors, such as healthcare, SMEs and labour markets, and help the most affected territories in Member States and their citizens.”
  • Alocarea a 80 mil EURO către compania CureVac din Tubingen, Germania, pentru dezvoltarea vaccinului anti-COVID-19.
  • Suspendarea Pactului Fiscal pentru ca statele membre să poată cheltui peste deficitul de 3% pentru sănătate.
  • Redirecționarea de fonduri UE pentru sănătate și economie și asistență socială în alte domenii. România primește 1 mld EURO din acest fond.
  • Promovarea unui răspuns coordonat de combatere a crizei COVID-19 și a efectelor acesteia
  • Instituirea unui instrument de solidaritate in valoare de 100 miliarde EURO, SURE, care ii va ajuta pe lucratori sa isi pastreze veniturile si va sprijini intreprinderile pentru a se mentine pe lnia de plutire.
  •  Expunerea și contracararea dezinformării dinspre China și Rusia    
  • Alocarea a 840 milioane EURO pentru țările Parteneriatului Estic (Armenia, Georgia, Azerbaijan, Ucraina, Moldova și Belarus) pentru nevoile medicale immediate, dar și pentru combaterea efectelor economice ale crizei.

  • Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a mobilizat 1 miliard EURO pentru a ajuta companiile să limiteze efectele crizei

O serie de măsuri rămân încă în discuție. Tot în discuție rămâne abordarea cea mai eficientă a crizei – austeritate versus măsuri de stimulare a economiei – discuție începută în 2008 și încă neterminată.

Leave a Reply